Weinig kennis van e-bikes? Wij hebben alle antwoorden. – Trek Bikes

Wij zijn jouw e-bike-specialist

Als je een e-bike wilt kopen, kan die zoektocht best intimiderend zijn. We geven eerlijk toe: er zijn zoveel verschillende motoren, accu’s en technologieën dat het behoorlijk verwarrend kan zijn. Gelukkig weten wij na vijf decennia kennis vergaren hoe een e-bike er van binnen en buiten uitziet. Op deze pagina beantwoorden we al je vragen zoals: wat is een elektrische fiets en hoe werken ze eigenlijk? We vertellen je alles over de techniek die erachter schuilgaat en wat je moet weten voordat je op het zadel springt. Met die kennis in het achterhoofd kun je de beste e-bike voor jezelf vinden. 

Tijd om een e-bike te kopen

Geen zin meer om boodschappen te doen met de auto? Liever de wind door je haren, maar angst voor dat steile viaduct? Wil je vaker en harder fietsen? Geen zorgen, een elektrische fiets is de oplossing!

Wat is een elektrische fiets?

Elektrische fietsen (ook wel e-bikes of elektrisch ondersteunde fietsen genoemd) versterken jouw trapkracht met behulp van een elektrisch aandrijfsysteem. Er zijn veel verschillende soorten e-bikes, maar ze hebben allemaal een elektromotor en een accu die jou helpen om de fiets voort te bewegen. De meeste hebben een afstandsbediening of een controller waarmee je de hoeveelheid ondersteuning van het systeem kunt kiezen en de motor in- en uitschakelt.

De anatomie van een elektrische fiets

1. Fietsframe

Net als een traditionele fiets, hebben ook e-bikes een basisframe met vergelijkbare kenmerken en functies als hun ongemotoriseerde tegenhangers. E-bikeframes zijn echter meestal iets anders ontworpen dan die van ongemotoriseerde fietsen om plaats te bieden aan de accu en de motor. 

2. Motor

De motor van je elektrische fiets bevat de draaiende delen die zorgen voor de ondersteuning tijdens het trappen. Net als de motor van een auto, zijn sommige e-bikemotoren krachtiger, lichter of efficiënter dan andere. Er zijn vele fabrikanten van e-bikemotoren, maar in feite zijn er twee populaire typen motoren die worden gebruikt op de meeste e-bikes: middenmotoren en achterwielmotoren.

Middenmotor

Middenmotoren zitten in het midden van de fiets ter hoogte van de trapas. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende vermogens en hebben een laag zwaartepunt, plus een soepele ondersteuning die heel natuurlijk aanvoelt tijdens het trappen.

Achterwielmotor

Naafmotoren of achterwielmotoren zitten in het midden van het achterwiel, in de buurt van het versnellingssyteem. Ze zijn over het algemeen iets betaalbaarder en lichter dan middenmotoren zodat je altijd een model vindt dat past in je budget. Het is een kwestie van erop springen en rijden!

3. Accu

Elke e-bikemotor wordt aangedreven door een accu. De accu’s variëren echter in maat, vorm, wattage en plaatsing op de fiets. Hoeveel watturen een accu heeft, is direct bepalend voor hoe snel en hoe ver je kunt rijden met ondersteuning.

4. Controller

De controller is jouw interface met het e-bikesysteem. De controller heeft knoppen waarmee je het systeem kunt in- en uitschakelen, de ondersteuningsstand kunt wijzigen of de weergave op het scherm kunt veranderen. Afhankelijk van het e-bikesysteem heeft je controller nog meer functies zoals een accu-indicator, verlichtingsknop, extra ritgegevens op het scherm of een geïntegreerd display. 

5. Display

Het display is eigenlijk het dashboard op je e-bike. Standaard toont een display meestal de accustatus en de huidige ondersteuningsstand, maar er zijn ook schermen die meer gegevens tonen zoals de snelheid, ritgegevens, activteitenregistratie en route-informatie. Je display kan zijn geïntegreerd met de controller, of het is een aparte eenheid. Soms kun je zelfs je smartphone als display gebruiken.  

Bosch Flow-app

De eBike Flow-app is onderdeel van het Smart System van je fiets. Je kunt er je route mee vastleggen, je rijmodus mee aanpassen en er draadloos e-bike-updates mee uitvoeren.

Trek Central app

Gebruik de Trek Central-app om de rij-instellingen aan te passen en je rijbereik te optimaliseren, om een mooie route te plannen en om al je fietsactiviteiten op te slaan.

Alles over techniek en termen

Praten over elektrische fietsen kan enigszins overweldigend zijn. Hieronder staan de basistermen die je vaak hoort in relatie tot e-bikes. We hopen dat je hiermee wat meer inzicht krijgt.

1. Koppel

Het koppel is de draaikracht die zorgt voor de rotatie in een elektromotor waardoor je voortstuwing krijgt. Fietsen met een hoger koppel hebben meer direct vermogen beschikbaar dan fietsen met minder koppel. De maximale hoeveelheid koppel die een e-bikemotor genereert, wordt gemeten in newtonmeters (Nm).

Je zou denken dat meer ook beter is, maar dat ligt iets genuanceerder. Fietsen met veel koppel zijn ideaal om steile beklimmingen op te rijden en snel te accelereren, maar ze voelen minder natuurlijk aan dan fietsen met minder koppel. Voordat je direct kiest voor de fiets met de grootste motor en het meeste koppel, zou je moeten nadenken over het gebruik van je e-bike en hoe soepel of krachtig je zou willen dat de motor aanvoelt. Hoewel hier geen harde criteria voor zijn, kun je als vuistregel hanteren dat fietsen met minder dan 50 Nm een laag koppel hebben en fietsen met meer dan 65 Nm een hoog koppel.

2. Vermogen

Het vermogen zorgt ervoor dat je e-bikemotor in beweging komt en blijft bewegen. Wetenschappelijk gezien is het de elektromotorische kracht die je e-bike voortstuwt. Elektrisch vermogen wordt gemeten in watt (afgekort W), de eenheid voor elektrische energie. Elektromotoren voor fietsen zijn wettelijk begrensd tot een maximum vermogen van 250 W om geclassificeerd te kunnen blijven als fiets.

3. Accucapaciteit

De accucapaciteit - de hoeveelheid vermogen die een accu kan opslaan - kan worden berekend met behulp van een paar natuurkundige eenheden. Als we de ampère-uren (eenheid van elektrische stroomsterkte) vermenigvuldigen met de voltage (de spanning, ofwel de kracht waarmee de ampères door het systeem worden gevoerd), krijg je als uitkomst het aantal watturen (afkorting Wh). Watturen zijn een aanduiding voor de maximale capaciteit van een accu en die hangt samen met hoe lang een accu blijft werken voordat hij leeg is.

Hoe meer accucapaciteit een e-bike heeft, hoe verder en langer je kunt rijden. Maar e-bike-accu’s met een grotere capaciteit zijn ook zwaarder en groter dan accu’s met een lagere capaciteit.

4. Laadcycli

Net als andere accu’s hebben ook de accu’s van e-bikes een beperkt aantal malen dat je ze volledig kunt opladen en leegrijden voordat ze moeten worden vervangen. De levensduur van e-bike-accu’s wordt uitgedrukt in laadcycli - het leegrijden en volladen van de accu. De meeste e-bike-accu’s hebben 800-1000 laadcycli, wat ongeveer overeenkomt met 16.000 kilometer aan ondersteund rijden.

Om de levensduur van je accu te verlengen, moet je hem koel en droog opbergen als hij niet wordt gebruikt, en zorg ook dat je fiets regelmatig (software)onderhoud krijgt. Als de accu het einde van zijn levensduur heeft bereikt, helpen wij je om hem te recyclen.

5. Rijbereik

Het rijbereik of actieradius is de afstand waarover je e-bike ondersteuning kan bieden totdat de accu leeg is. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op het totale rijbereik, zoals het wegdek, terrein, wind, fietsgedrag, gewicht van de rijder en zelfs de bandenspanning. Sommige e-bikesystemen zijn uitgerust met slimme technologie die onderweg een schatting van het bereik geven zodat je op de hoogte blijft van de resterende afstand die je met ondersteuning kunt afleggen voordat je opnieuw moet opladen. Sommige systemen kunnen ook worden voorzien van een extra accu (range extender) om het rijbereik verder te vergroten. 

Ga voor elektrisch, pak je beloning

Wil je geld besparen op een e-bike? Bepaalde staten en steden bieden nu kortingen op nieuwe elektrische fietsen! Kijk hieronder of je in aanmerking komt.

Bekijk kortingsprogramma's voor e-bikes

Wat onderscheidt e-bikes van Trek en Electra?

De e-systemen op Trek en Electra e-bikes zijn door derden getest of ze voldoen aan toonaangevende veiligheidsregels voor e-bikes, zoals de zeer strenge UL 2849-norm. Deze norm is gesteld door Underwriters Laboratories, een onafhankelijke organisatie die veiligheidsnormen ontwikkelt voor allerlei branches.

Bekijk UL-veiligheid en conformiteit

Er is een e-bike voor iedereen

Of je nu sneller door de stad, over een trail of op de openbare weg wilt rijden, er is altijd een e-bike die past bij jouw rijstijl. Kom meer te weten over de verschillende soorten elektrische fietsen en ontdek welke bij jou past.

Elektrische stads- en fitnessfietsen

Op elektrische stads- en fitnessfietsen zit je comfortabel rechtop voor meer vertrouwen en controle – ideaal voor het rijden over fietspaden, snelle woon-werkritten en ritjes door de buurt.

Elektrische racefietsen

Door het racestuur en de meer aerodynamische zitpositie, zijn elektrische racefietsen ideaal om meer snelheid te maken op de openbare weg.

Elektrische mountainbikes

Met een elektrische mountainbike scheur je relaxt omhoog op rotsachtige trails en hou je een beetje energie over voor de afdaling. E-mountainbikes geven je dezelfde ruige mogelijkheden als traditionele mountainbikes, maar je hebt extra power om grotere afstanden en pittige beklimmingen makkelijker te verteren.

Q: What's the average lifespan of an e-bike?
A:
It depends on the electric bike, how often you service it, and how much you use it. Service is key to e-bike longevity. With software updates, regular maintenance, and support, your e-bike can stay on the road for a long time. Trek and Electra have a robust network of dealers who can service and support your electric bike. When you're buying an e-bike, always consider where you will service it to get the most lifespan out of it.

Q: What’s the difference between a Trek e-bike and other brands?
A:
Trek and Electra only make high quality electric bikes that are designed to deliver on performance, are built with quality e-systems like Bosch, TQ, and Hyena, and are compliant to UL 2849 standards for safe charging and storage. Plus, our e-bike motors and batteries are warrantied for two years, and our Trek bike frames are warrantied for life. Better yet, you have 30 days to fall in love with your e-bike. If you decide it’s not for you, we’ll take it back.

Why Trek e-bikes are a good investment

Q: Are electric bikes worth buying?
A:
Yes! E-bikes allow you to ride farther and explore more. Whether you are looking to ride to work, keep up on the group ride, climb those steep hills, or just have fun — e-bikes are the answer. Don't just take our word for it, check out our e-bike reviews to see why our customers love riding their electric bikes every day.

Q: Is it hard to pedal an e-bike?
A:
Not at all! E-bikes pedal just like a traditional bike and when you have your e-system on, they are even easier to pedal with an electric boost.

Q: Do you need insurance on an electric bike?
A:
Right now, e-bikes are classified with regular bicycles and do not require insurance. That said, always check your local state and city laws or reach out to your local Trek or Electra retailer for more information.